– Alt er lettvint. Det er perfekt for oss, sier ekteparet Bjørg og Jan Schanke, som etter mer enn 40 år i enebolig valgte å flytte inn i en praktisk leilighet i Miljøbyen Granåsen i fjor sommer.

På 80 kvadratmeter i fjerde etasje føler ekteparet at de har funnet drømmeleiligheten. I tillegg til å tilfredsstille alle moderne krav, gir den friheten de ønsker til å nyte livet.

– Vi flyttet fra eneboligen på Steinan i fjor sommer, og siden har vi ikke sett oss tilbake, forteller Jan (74), til anerkjennende nikk fra kona Bjørg (72).

Selv om de kan se tilbake på mange fine år i eget hus, er de begge enige om at de ikke savner plenklipping, snømåking og alt av husarbeid en stor enebolig medfører.

– Vi ønsket rett og slett å bruke fritiden vår annerledes, ha mer tid på hytta og mer tid til oss selv. Da vi valgte å kjøpe leilighet frigjorde vi mye tid, forteller Jan.

– I tillegg er det en del praktiske ting man er nødt til å begynne å tenke på når man blir eldre. Uten at det er et konkret behov akkurat hos oss, så er det blant annet tilrettelagt for rullestol her. Det finnes ikke dørstokker. Og bilen står i garasjen, isfri og fin når vi kommer ut av heisen som har tatt oss ned fra 4. etasje.

I tillegg til det rent praktiske har også strømregningene blitt kraftig redusert etter flyttingen.

– Det er som natt og dag. Vi bruker veldig lite på oppvarming og lys, og de totale utgiftene ved å bo er jo i det hele tatt blitt kraftig redusert fra tidligere. Det er slike ting man selvsagt lærer seg å sette pris på, forteller Jan.

Etter å ha bodd i Miljøbyen Granåsen i snart ett år, har ekteparet kun gjort seg positive erfaringer med å bo i leilighet.

– Vi var veldig innstilt på dette begge to, men det er klart vi var litt spent. Vi opplever imidlertid at det er stille og rolig her, og vi hører hverken naboer eller støy fra utsiden, selv om det er mye aktivitet. Leiligheten har dessuten en planløsning som fungerer godt for oss, sier Bjørg, som særlig verdsetter størrelsen på gangen.

– Her er det plass til å ta i mot folk, og det sosiale aspektet ved å bo slik er jo også viktig. Det er hyggelige naboer og uteområdene er allerede parkmessig utformet og flotte å se på. Det har i det hele tatt vært få ting å sette fingeren på, og det lille som har vært av reklamasjoner har utbygger alltid tatt tak i på dagen, forteller Bjørg, som satte stor pris på å kunne flytte inn i en helt ny leilighet.

– Når vi valgte å starte på nytt, så var det viktig at også leiligheten vi flyttet til var helt ny.

Skjønt en ting var ekteparet ikke villig til å gi slipp på da de skulle gå fra enebolig til leilighet;

– Beliggenheten var viktig for oss. Vi måtte bli værende i det samme området. Det er så rart med det, men det er denne siden av byen og dette bomiljøet vi føler tilhørighet til. Her har vi vårt nettverk og her har vi både barn og barnebarn. Det hører også med til å leve det gode liv, konkluderer ekteparet Schanke.

www.miljobyen.no