Berit Berg Nytrø (57) og Terje Nytrø (59) gikk motstrøms da de flyttet fra leilighet i Klæbu og inn i rekkehus i Miljøbyen Granåsen.

Det manglet da heller ikke på velmente råd fra venner og bekjente da ekteparet for to år siden bestemte seg for å flytte tilbake til byen de kommer fra, og valgte en boløsning med tre plan og trapper.

– For mange i vår aldersgruppe ville det naturlige valget ha vært en blokkleilighet, men det er ikke riktig valg for alle, påpeker Berit.

– Man kan godt si at vi går motsatt vei av mange på vår alder, men så lenge vi er friske og raske får vi se på det som god trim, ler Terje.

Sammen med sine fire barn bodde ekteparet tidligere i en enebolig i Klæbu, som oppfylte alle krav til det livet en barnefamilie lever. Etter hvert som barna begynte å flytte ut, ble neste stopp en terrasseleilighet i Klæbu sentrum. Nå har alle barna flyttet ut, men behovet for mer plass melder seg gjennom en voksende storfamilie og et stadig økende antall barnebarn.

– Vi føler at vi har kommet til en ny fase av livet. Nærhet til byen, behovet for gode uterom og ønsket om å kunne huse besøkende barn og barnebarn som kommer fra alle kanter av landet, har blitt viktig for oss.På rundt 130 kvadratmeter kan Berit og Terje tilby komfortabel innlosjering til alle mann, og med innredet kjeller med eget bad kan alle få litt privatliv. Ute er det trygge omgivelser for barna, og stor tilgang på lekekamerater.
Lokalisering og muligheten til å sette sitt eget preg på sluttresultatet var viktig da paret valgte å kjøpe rekkehusleiligheten. Terje kan sykle eller gå til jobben i Telenor på Tyholt, mens Berit kjører knappe 20 minutter for å komme seg på jobben på sykehjemmet i Klæbu.

– Vi er begge opprinnelig fra Byåsen, men jeg bodde noen år på Charlottenlund, og kjente området godt fra den gang. Dette er definitivt riktig side av byen for oss, forteller Terje.

– Vi liker å være aktive, og setter pris på å bruke marka. Samtidig liker vi å bruke byen. Her får vi nærhet til begge deler.

Med rekkehus gjenoppdaget paret også fordelen med å være på bakkeplan. Utenfor stuen har de tilgang på en lun og koselig hageflekk, som med små grep har blitt gjort om til en sosial uteplass i usjenerte omgivelser.

Her nyter de solen fra ti om morgenen til ti om kvelden om sommeren.

– Vi har aldri sittet så mye ute som nå, og jeg nyter å høre på summingen og livet i nabolaget. Man kan høre at folk koser seg her, sier Berit.

At de endte opp i et passivhus ble en positiv bonus.

– Vi fikk mange negative reaksjoner på at vi valgte passivhus, men etter å ha bodd her i to år føler vi at alle advarsler er gjort til skamme. Det er utmerket for lommeboka, og i motsetning til hva mange tror, så opplever i hvert fall vi at luften her inne er bedre enn i en vanlig leilighet. Selv i kjellerstuen er det god luft, og på vinterstid opplever vi aldri at det er kaldt. Vi er i hvert fall fornøyd, og selv om det å skifte bolig handler om å gi og ta, så har vi fått det akkurat slik vi ville, forteller Berit.

www.miljobyen.no